NVTG Nieuws

Gezondheidszorg gaat ons allemaal aan en houdt ons daarom allemaal bezig. Global health staat op de kaart bij de overheid, bij onderwijs en wetenschap en natuurlijk bij onze eigen vereniging. Scrol naar beneden voor een overzicht van de laatste nieuwsberichten.

Twee NVTG leden genomineerd voor de Albert Schweitzerprijs 2019

28 maart 2019

Twee leden zijn genomineerd voor de Albert Schweitzerprijs 2019!

Deze twee prachtige projecten zijn:

Stimulate to simulatie: simulatietraining verloskunde in low resource setting  -  Marijke Kingma

Hippocrates: een app voor en door dokters -                                                                   Anne van der Breggen

  • Er zijn 10 genomineerden
  • Wie heeft het beste idee?
  • Voor een gezonder Afrika
  • Stem voor de Publieksprijs 2019

Breng jouw stem uit voor 13 april 2019!

Report Symposium Maternal Health

3 april 2019

Naar aanleiding van het Share-net Netherlands Symposium van 4 december 2018, is het Report Symposium Maternal Health verschenen.

Joining forces te ensure accessible and high quality maternal health care for asylum seekers, undocumented migrants and residence permit holders.

Apply now for an RSTMH small grant of up to £5,000

11 februari 2019

RSTMH 2019 round of small grants

The the 2019 round of small grants is now open for applications. The closing date is Monday 15 April, with disbursements starting from July 2019, dependent on the number of applications.

The purpose of the grants is to enable early career researchers and global health professionals in the field of tropical medicine or global health to undertake clinical or scientific research or fieldwork, as stand-alone projects or distinct elements within larger projects.

More details on eligibility and how to apply are available on the RSTMH website and the online application portal.

Een beschaafd land zendt dokters uit

1 februari 2019

Een artikel in Medisch Contact van Jules Schagen van Leeuwen en Wim Heres.

WHIG symposium "Kinderzeer en meer" 3 april

4 februari 2019

Woensdag 3 april houdt de WHIG het symposium "Kinderzeer en meer".

De WHIG is een werkgroep van de NVTG. Het is een groep huisartsen met sterke betrokkenheid bij eerstelijns gezondheidszorg in een internationaal perspectief, die projecten en activiteiten op het gebied van Family Medicine and International Health op een vrijwillige basis organiseert en ondersteunt.

In memoriam Ankie Borgstein van Wijk

1 februari 2019

Eind vorig jaar is in Malawi de Nederlandse kinder- en tropenarts Ankie Borgstein van Wijk overleden op 93 jarige leeftijd. Haar leven heeft ze in dienst gesteld van de tropische kindergeneeskunde en de mensen van Malawi.

Een van haar zoons heeft een prachtig "in memoriam" geschreven dat recent in de BMJ is verschenen.

Herinneringen aan Corlien Varkevisser 1937 - 2017 in een e.book samengebracht

16 januari 2019

Herinneringen aan Corlien Varkevisser 1937 - 2017

Op zaterdag 8 december 2018 hebben zo’n veertig mensen aan een ‘herinneringslunch’ voor Corlien deelgenomen, precies een jaar na haar overlijden. De lunch vond plaats in Corliens geliefde theehuis in de Leidse Hout. Het plan voor deze herdenking kwam voort uit het gevoel dat het bij haar overlijden en begrafenis allemaal te vlug was gegaan. Veel mensen hadden er behoefte aan om nog eens bij elkaar te komen en verhalen over haar leven met elkaar te delen.

Bij die gelegenheid werd ook een boek met herinneringen aan Corlien gepresenteerd. Het boek Niet opgeven omvat 92 pagina’s met verhalen, foto’s, emailberichten, toespraken, een In Memoriam, een overzicht van haar publicaties en een terugblik van Corlien zelf op haar carrière als toegepast medisch antropoloog.

Op deze pagina vindt u een fotogalerij en een video van deze onvergetelijke middag plus een digitale versie van het boek. De gasten van de lunch kunnen de bijeenkomst zo herbeleven en zij die er niet bij konden zijn, kunnen alles alsnog meebeleven.

Voor degenen die problemen hebben met het openen van de derde link (E-book) is hier de pdf van het boek te downloaden. 

Marcel Brouillet, Marian Paape, Sjaak van der Geest 

 

 

Call for abstracts: German + Austrian Conference on Tropical Medicine and Global Health

16 januari 2019

Deadline for submission of abstracts is 22 January 2019 and reduced early bird registration is open until 20 February 2019.

From 4-6  April 2019 the Conference on Tropical Medicine and Global Health including the Symposium on Humanitarian Aid and Development Cooperation will be held in Munich as a joint Annual Meeting of the German Society for Tropical Medicine and International Health (DTG) and the Austrian Society for Tropical Medicine, Parasitology and Migration Medicine (ÖGTPM). 

Visit the conference site

The conference will be held in English with one track held in German.

 

Win 5000 Euro voor jouw project in Afrika!

9 januari 2019

DOE MEE AAN DE ALBERT SCHWEITZER PRIJS 2019

Dit jaar reikt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) op 13 april 2019 voor de negende keer de Albert Schweitzer Prijs uit. Het NASF zet zich in voor het welzijn van je medemens in Afrika. Met de Albert Schweitzer Prijs nodigt het NASF Nederlandse jongeren uit om initiatief te nemen voor verbetering van de gezondheid in Sub Sahara Afrika en biedt de stichting ondersteuning en een podium aan de innovatieve ideeën die Nederlandse jongeren hebben op dit gebied.

Meer dan 40 universiteiten, hogescholen, studenten- en studieverenigingen en young professional netwerken helpen het NASF de Albert Schweitzer Prijs onder de aandacht te brengen van duizenden jongeren. 

Deelname aan de Albert Schweitzer Prijs faciliteert een kickstart ter waarde van 5.000 euro. Daarnaast worden er twee aanmoedingsprijzen uitgereikt van 500 euro en eenmaal een publieksprijs van 1.000 euro. Ook krijgen deelnemers hulp en begeleiding bij het verder ontwikkelen van hun initiatief. Tot 1 maart kunnen initiatieven ingediend worden.

Kijk voor meer informatie, deelnameformulieren en voorwaarden op de site van het Albert Schweitzer Fonds, zie de folder of vraag informatie aan bij Solveigh Balogh (solveigh.balogh@nasf.nl) of Marjolein Karsmakers. 

 

Spanning op migrantenschip loopt op - Nederlandse arts roept op tot actie

4 januari 2019

Inmiddels heeft de burgemeester van Napels het reddingschip Sea Watch 3 met aan bod 32 migranten uitgenodigd om aan te meren in de Italiaanse havenstad. Het is nog niet duidelijk of dit snel gaat gebeuren. Het schip pikte de migranten rond Kerst op voor de Libische kust, en probeerde sindsdien tevergeefs aan te meren in een Europese haven.

In het NRC van 3 januari roept de Nederlandse arts Ayla Emmink - aan boord van de Sea Watch 3 - op tot actie. "Veel van deze mensen zijn getraumatiseerd door hun verblijf in Libië en de barre tocht daarheen. Een deel bestaat uit minderjarigen, tieners die toch al wat labieler zijn. In combinatie met het trauma, de beperkte ruimte en het uitblijven van een oplossing leidt dit tot spanningen. Nu nog vooral onderling, maar ik ben bang dat ze het vertrouwen in ons ook verliezen als we niet snel ergens mogen aanmeren”, zegt Emmink.

De aandacht die Emmink vraagt voor de problematiek van 'people on the move' - met name de medische situatie van de migranten - ligt in het verlengde van het gezamenlijke standpunt dat is opgesteld gedurende het 2016 NVTG symposium 'Health of people on the move: Access to health for refugees en route and in the Netherlands'.

Het statement geeft het standpunt aan van de NVTG, de samenwerkende partijen, en de congresdeelnemers met betrekking tot medische zorg voor migranten. De partijen onderstrepen het universele recht op gezondheid en waardigheid en bepleiten continuïteit van zorg voor vluchtelingen vanaf het land van vertrek, onderweg tot en met vestiging in het land van bestemming. 

ECTMIH 2019, SAVE THE DATE: 16-20 September 2019

12 december 2018

De oproep voor abstracts voor de 11th editie van ECTMIH is geopend. Lees meer over het thema en de organisatie op de conference website. 

 

Jules Schagen van Leeuwen onderscheiden

30 november 2018

Op 29 november 2018 is Jules Schagen van Leeuwen bij zijn afscheid van het St. Antonius ziekenhuis in Neuwegein, geridderd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hierbij werden door de burgemeester van Houten ook zijn werkzaamheden voor LMIC, en als opleider sinds 1991 van minstens 25 tropenartsen (AIGT), en zijn bestuurswerkzaamheden voor SANO benoemd.

Lees verder in de plaatselijke krant: Jules Schagen van Leeuwen Officier in de Orde van Oranje - Nassau 

25 jaar International Health Alerts

29 september 2018

Vier met ons het 25-jarige jubileum van International Health Alerts bij de NVTG. In 1985 zag de eerste editie van IHA, toen nog Referatenblad geheten, het licht. Vanaf 1993 is het initiatief ondergebracht bij de NVTG en als bijlage bij MTb gepubliceerd. 

IHA biedt een selectie van relevante publicaties op het gebied van global health in onder meer de Lancet, Tropical Medicine & International Health (TM&IH), Health Policy and Planning (HPP). De samenvattingen zijn te vinden in onder meer de volgende rubrieken: Child Health; Communicable Diseases; Emergency Medicine; Health Financing and Health Policy; HIV/AIDS; Malaria; Sexual and Reproductive Health; Nutrition and Food; Research Ethics; Non Communicable Diseases. 

IHA verschijnt 4 keer per jaar. Klik hier voor PDFs van de edities 2017 en 2018.

Vactures voorzitter en secretaris NVTG

6 september 2018

Op de ALV van 12 april 2019 treden de huidige voorzitter en secretaris af. Geïnteresseerden om hen op te volgen, zie de vacaturepagina.

 

Centrale selectierondes opleidingsplaatsen AIGT

6 september 2018

Gedurende het jaar worden diverse centrale selectierondes voor de opleidingsplaatsen van de opleiding tot AIGT georganiseerd, afhankelijk van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen die vrij komen op onregelmatige basis. Op de website van het opleidingsinstituut IGT vind je alle informatie over de opleiding en de actuele informatie over de selectierondes op de vacaturepagina.

NVTG schrijft mee aan Global Health beleid in Nederland

27 juni 2018

NVTG lid Ger Steenbergen, Senior Beleidsadviseur Global Health voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Ministerie van Buitenlandse Zaken sprak met 42 partijen over de stand van zaken en de toekomst van global health in Nederland.

Deze gesprekken lagen aan de basis van een adviesnota voor het Ministerie van VWS. In onze reactie lichten we de rol van de AIGT in global health uitvoerig toe. De nota is gepresenteerd aan het Ministerie en besproken met een brede vertegenwoordiging vanuit het maatschappelijk middenveld, inclusief de NVTG op 27 juni 2018. 

Wordt vervolgd. 

David Koetsier in Brandpunt

17 april 2018

Steeds meer huisartsen verlaten de spreekkamer en gaan de wijk in om gezondheidsproblemen daar aan te pakken. Zo gaan ze bijvoorbeeld de barricade op voor een rookvrije samenleving. Huisarts en tropenarts David Koetsier staat op de bres voor een rookvrije generatie. In de uitzending van Brandpunt op 17 april 2018 kun je een reportage bekijken over zijn werk.

Albert Schweitzer Prijs voor 3D printing in Siërra Leone 2018

8 maart 2018

Het project '3D printing in Sierra Leone' heeft een ASP aanmoedigingsprijs gewonnen. Het is een project van Wouter Nolet en Lars Brouwers. 

In Siërra Leone hebben veel kinderen en volwassen geamputeerde ledenmaten als een gevolg van de bloedige burgeroorlog die tot 2001 het land teisterde. Daarnaast zijn er weinig onderwijsmiddelen tot beschikking in de gezondheidszorg en is de gezondheidszorg grotendeels afhankelijk van de aanvoer van medische materialen uit het buitenland. Wij verwachten dat een 3D printer kan bijdragen om dit tekort in protheses op te vullen en tevens op korte termijn beschikbaar te maken. Ook verwachten wij dat het project een bijdrage kan leveren in het verder onderzoeken van de mogelijkheden van 3D printen in laag- en middeninkomens landen.

Op de wesite van de Albert Schweitzer Prijs kun je het verhaal over 3D printing lezen.