NVTG Nieuws

Gezondheidszorg gaat ons allemaal aan en houdt ons daarom allemaal bezig. Global health staat op de kaart bij de overheid, bij onderwijs en wetenschap en natuurlijk bij onze eigen vereniging. Scrol naar beneden voor een overzicht van de laatste nieuwsberichten.

25 jaar International Health Alerts

29 september 2018

Vier met ons het 25-jarige jubileum van International Health Alerts bij de NVTG. In 1985 zag de eerste editie van IHA, toen nog Referatenblad geheten, het licht. Vanaf 1993 is het initiatief ondergebracht bij de NVTG en als bijlage bij MTb gepubliceerd. 

IHA biedt een selectie van relevante publicaties op het gebied van global health in onder meer de Lancet, Tropical Medicine & International Health (TM&IH), Health Policy and Planning (HPP). De samenvattingen zijn te vinden in onder meer de volgende rubrieken: Child Health; Communicable Diseases; Emergency Medicine; Health Financing and Health Policy; HIV/AIDS; Malaria; Sexual and Reproductive Health; Nutrition and Food; Research Ethics; Non Communicable Diseases. 

IHA verschijnt 4 keer per jaar. Klik hier voor PDFs van de edities 2017 en 2018.

Otto Kranendonk Fonds - CALL FOR PROPOSALS 2018: 25 september - 30 oktober 2018

25 september 2018

CALL FOR PROPOSALS 2018: 25 september - 30 oktober 2018

De call for proposals 2018 staat open voor aanvragen vanaf 25 september tot 30 oktober. Onderzoekers worden uitgenodigd om een voorstel in te dienen. Lees verder of je onderzoek voor financiering in aanmerking komt in de Eligibility and funding criteria, en over de procedure van aanvraag in de  Apllication guidelines.    

CALL FOR PROPOSALS 2018: 25 September - 30 October 2018

From 25 September to October 30 researchers can apply for funding from the Otto Kranendonk Fund. Check first whether your research is eligible for funding in the Eligibility and funding criteria document, and how to apply in the Apllication Guidelines. 

 

Vactures voorzitter en secretaris NVTG, en voor office manager NVTG

6 september 2018

Op de ALV van 12 april 2019 treden de huidige voorzitter en secretaris af. Geïnteresseerden om hen op te volgen, zie de vacaturepagina.

Per 1 januari a.s. stopt de huidige office manager met haar werkzaamheden, voor de NVTG, zie de vacature voor 20 uur/week, ook te vinden op de vacaturepagina. Deadline reactie 20 oktober 2018.

Centrale selectierondes opleidingsplaatsen AIGT

6 september 2018

Gedurende het jaar worden diverse centrale selectierondes voor de opleidingsplaatsen van de opleiding tot AIGT georganiseerd, afhankelijk van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen die vrij komen op onregelmatige basis. Op de website van het opleidingsinstituut IGT vind je alle informatie over de opleiding en de actuele informatie over de selectierondes op de vacaturepagina.

Save the Date: NVTG-congres 9 november 2018 Locatie: De Rode Hoed, Amsterdam

15 augustus 2018

Zie meer informatie op de symposium pagina van deze website.

Nomineren voor Gairdner Global Health Award 2019

15 augustus 2018

Kent u iemand om te nomineren? Ga naar de site van GairdnerNomineren kan tot 1 oktober 2018.

NVTG schrijft mee aan Global Health beleid in Nederland

27 juni 2018

NVTG lid Ger Steenbergen, Senior Beleidsadviseur Global Health voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Ministerie van Buitenlandse Zaken sprak met 42 partijen over de stand van zaken en de toekomst van global health in Nederland.

Deze gesprekken lagen aan de basis van een adviesnota voor het Ministerie van VWS. In onze reactie lichten we de rol van de AIGT in global health uitvoerig toe. De nota is gepresenteerd aan het Ministerie en besproken met een brede vertegenwoordiging vanuit het maatschappelijk middenveld, inclusief de NVTG op 27 juni 2018. 

Wordt vervolgd. 

David Koetsier in Brandpunt

17 april 2018

Steeds meer huisartsen verlaten de spreekkamer en gaan de wijk in om gezondheidsproblemen daar aan te pakken. Zo gaan ze bijvoorbeeld de barricade op voor een rookvrije samenleving. Huisarts en tropenarts David Koetsier staat op de bres voor een rookvrije generatie. In de uitzending van Brandpunt op 17 april 2018 kun je een reportage bekijken over zijn werk.

Albert Schweitzer Prijs voor 3D printing in Siƫrra Leone 2018

8 maart 2018

Het project '3D printing in Sierra Leone' heeft een ASP aanmoedigingsprijs gewonnen. Het is een project van Wouter Nolet en Lars Brouwers. 

In Siërra Leone hebben veel kinderen en volwassen geamputeerde ledenmaten als een gevolg van de bloedige burgeroorlog die tot 2001 het land teisterde. Daarnaast zijn er weinig onderwijsmiddelen tot beschikking in de gezondheidszorg en is de gezondheidszorg grotendeels afhankelijk van de aanvoer van medische materialen uit het buitenland. Wij verwachten dat een 3D printer kan bijdragen om dit tekort in protheses op te vullen en tevens op korte termijn beschikbaar te maken. Ook verwachten wij dat het project een bijdrage kan leveren in het verder onderzoeken van de mogelijkheden van 3D printen in laag- en middeninkomens landen.

Op de wesite van de Albert Schweitzer Prijs kun je het verhaal over 3D printing lezen.