DGHFF

De maand februari staat in het teken van het Dutch Global Health Film Festival. Dit jaar voor de derde keer organiseert de NVTG het filmfestival, te beginnen op 1 februari in UTRECHT, gevolgd door AMSTERDAM en GRONINGEN (8 februari) en MAASTRICHT en ROTTERDAM (15 februari). In navolging van het NVTG najaarscongres CLIMATE EMERGENCY is er aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid (2040 en Sodom). Daarnaast zijn er films over obesitas (El Susto), gezond ouder worden (The New Human), groeiende resistentie tegen antibiotica (Resitance Fighters) en geestelijke gezondheidszorg (Neighbors en Maladie du Demon). Utrecht geeft de aftrap op 1 februari, WEES ER SNEL BIJ: de belangstelling is groot.

Voor de derde keer alweer organiseert de NVTG het Dutch Global Health Film Festival. Met de vertoning van deze films wil de NVTG actuele themas in de gezondheidszorg wereldwijd onder de aandacht brengen. Themas dit jaar zijn: de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid, obesitas, gezond ouder worden, groeiende resistentie tegen antibiotica en geestelijke gezondheidszorg.  

Het festival is te zien op 5 verschillende locaties, verspreid over Nederland. Utrecht is de eerste stad (1 februari 2020) gevolgd door: 8 februari in Amsterdam en Groningen, en op 15 februari in Maastricht en Rotterdam. Elke stad heeft een lokale invulling aan het programma gegeven. Na vertoning van elke film is er de gelegenheid om samen met (inter)nationale experts, of met de filmmakers te debatteren over het onderwerp in kwestie. Daarnaast biedt het programma ruimte om te netwerken. 

Zie de festivalsite voor het programma en het bestellen van kaarten. Wees er snel bij, HET AANTAL KAARTEN IS GELIMITEERD

De geselecteerde films zijn: 

2040 te zien in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam, gemaakt door een Australische filmmaker over klimaatverandering en de directe effecten ervan op onze gezondheid. Het is een hoopvolle film, waarin de regisseur onderzoekt hoe de wereld van zijn 4-jarige dochter er uit zal zien in het jaar 2040. 

EL SUSTO, te zien in alle 5 deelnemende steden, speelt zich af in Mexico en illustreert hoe de mens in de geglobaliseerde wereld wordt beïnvloed door de voedselindustrie, met verwoestende gevolgen voor de gezondheid. 

MEET THE MILLENNIALS – THE NEW HUMAN, te zien in Maastricht en Groningen – gaat over veroudering en technologie in Oost-Azië. Hoe vervangen robots menselijk contact? De film moedigt aan na te denken over wat ‘gezond ouder worden’ precies inhoudt. Heeft het te maken met genen? Of kunnen we met een beetje technologische hulp het eeuwige leven bereiken? 

RESISTENCE FIGHTERS, te zien in Groningen, is een wetenschappelijke thriller over een groeiend (wereldwijd) probleem. De Verenigde Nations benoemd antibiotica resistentie als een van de ernstigste hedendaagse bedreigingen voor onze gezondheid. De film geeft een kijk in hoe we langzaam de greep op levensreddende antibiotica (dreigen) te verliezen. 

LA MALADIE DU DEMON (THE DEMON DISEASE), te zien in Groningen en Utrecht, is een film over hoe in traditionele West Afrikaanse samenlevingen wordt omgegaan met mensen die kampen met geestelijke gezondheid en epilepsie. Voor velen van hen is er geen plek in de samenlevingen en leven een zwervend bestaan, wonen in ‘buitengebieden’, of worden vastgeketend. Pastoor Tankpari Guitanga is een van de mensen die zich voor deze groepen inzet en ten strijde trekt. 

NEIGHBORS, te zien in Amsterdam, is een prachtig portret over onze buren, mensen in de samenleving die kampen met een geestelijke stoornis die na jarenlang in een instituut te hebben gewoond nu in de ‘gewone’ maatschappij proberen hun nieuwe leven op te pakken. 

WELCOME TO SODOM, te zien in Utrecht, geeft een schrijnend beeld van wat er gebeurt met onze ‘technodump’. Elk jaar worden 250.000 ton van uitgerangeerde computers, smartphones, airconditioners en ander electronisch afval illegal verscheept naar Ghana. De lokale bewoners noemen het hun Sodom. 

Het programma per stad, de trailers van de films en de kaartverkoop zijn te vinden via de festivalwebsite