Boeken & artikelen

 

Een bundeling columns, een biografie, jubileumuitgaven en een adviessysteem. Zelfstandige projecten van NVTG-leden en initiatieven vanuit de vereniging zelf hebben geleid tot een aantal mooie publicaties die het terrein van global health verrijken. Zowel binnen Nederland als daarbuiten.

Artikel Medische rampen in Nederlands-Indië

Leo van Bergen heeft op 23 september een lezing gegeven in museum en militair tehuis Bronbeek over Medische rampen in Nederlands-Indië. In maart 2023 is hierover een artikel verschenen in het Nederlands Militair Geneeskundig tijdschrift (NMGT).

'Is dat normaal, dokter?'

Welke problemen, angsten, zorgen houden mensen bezig? Twee jaar lang tekende NVTG-lid Steven van de Vijver de ervaringen op die hij beleefde in zijn huisartsenpraktijk, gelegen in een typisch multiculturele wijk. Op lichtvoetige en humoristische wijze beschrijft hij de gang van zaken in de spreekkamer of op visite. Van aambeien tot depressies, van zwangerschapswens tot euthanasie. Het zijn situaties en problemen die in het dagelijkse leven vaak binnenskamers worden gehouden, maar die bij de huisarts uitgebreid aan bod komen.

'Is dat normaal, dokter?' is te bestellen via de website van uitgeverij Nijgh & van Ditmar.

The Moses of Malaria 

Schwellengrebel, een Nederlands parasitoloog met een missie. De bioloog Jan Peter Verhave, gespecialiseerd in de parasitologie en malaria dook in het leven van Nicolaas Schwellengrebel (1885 - 1970) die in Nederlands-Indië de basis legde voor zijn baanbrekende werk op het terrein van malariaonderzoek. Lees mee in de dagboeken, leer over de schisma’s tussen malariologen, en begrijp dat malaria onuitroeibaar is. Het prachtige boek, uitgegeven door Erasmus Publishing Rotterdam, verscheen in het lustrumjaar van de Nederlandse Vereniging voor Parasitologie in 2011.

Klik hier voor meer informatie.  

NVTG-publicaties in het jubileumjaar

In het jubileumjaar 2007, ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging, hebben we twee boeken uitgegeven:

  • Van Koloniale Geneeskunde tot Internationale Gezondheidszorg. â€‹Een wetenschappelijke studie van Leo van Bergen over 100 jaar NVTG.
  • Malariamuggen en Kangaroebabies, 100 jaar internationale gezondheidszorg in Nederland. Een boek over actuele onderwerpen in de global health, met een voorwoord van de voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en een nawoord door schrijver, arts en hoogleraar Ivan Wolffers

Beide boeken zijn helaas uitverkocht. Het boek van Leo van Bergen is digitaal beschikbaar, alsmede een uitgave uit 2017 waarin de auteur de ontwikkelingen op het terrein van global health van de laatste 10 jaar beschrijft, en daarbinnen de rol van de NVTG. Klik hier voor meer informatie.

Consult online 

In 2008 zijn we gestart met Consult Online, een digitaal adviessysteem voor Nederlandse global health-dokters. Het doel is het ondersteunen van artsen in lage- en middeninkomenslanden, artsen die werken in een omgeving waar het vaak moeilijk is om specialistisch overleg ter plaatse te organiseren. Via de website van initiafiefnemer Troie – een werkgroep van de NVTG – kunnen zij advies vragen aan meer dan 50 experts in 17 verschillende vakgebieden. De experts zijn voornamelijk oud-tropenartsen die als specialist in Nederland werkzaam ziin.

Terugblik op de MDGs

A Healthy 2015!, How practical is A Practical Plan to Achieve the Millennium Goals? is nog verkrijgbaar in hard copy (paar exemplaren) of hier te downloaden.

logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19