DGHFF 2020

DGHFF 2020

In februari 2020 organiseerde de NVTG voor de derde keer het Dutch Global Health Film Festival, op 5 locaties in het land: 1 februari in UTRECHT, gevolgd door AMSTERDAM en GRONINGEN (8 februari) en MAASTRICHT en ROTTERDAM (15 februari).

In navolging van het NVTG najaarscongres CLIMATE EMERGENCY stonden de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid centraal in de films 2040 en Sodom. Andere themas die we in beeld en debat aan de orde stelden waren obesitas (El Susto), gezond ouder worden (The New Human), groeiende resistentie tegen antibiotica (Resitance Fighters) en geestelijke gezondheidszorg (Neighbors en Maladie du Demon).

Zorg voor Moria!

Voor de derde keer alweer organiseerde de NVTG het Dutch Global Health Film Festival. Met de vertoning van deze films bracht de NVTG actuele themas in de gezondheidszorg wereldwijd onder de aandacht van een breed publiek, zoals de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid, obesitas, gezond ouder worden, groeiende resistentie tegen antibiotica en geestelijke gezondheidszorg.  

Het festival was te zien op 5 verschillende locaties, verspreid over Nederland: Amsterdam, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. Elke stad gaf een lokale invulling aan het programma, met na elke film een debat met de makers en experts.  

2020 films: 

2040 

Film van een Australische filmmaker over klimaatverandering en de directe effecten ervan op onze gezondheid. Het is een hoopvolle film, waarin de regisseur onderzoekt hoe de wereld van zijn 4-jarige dochter er uit zal zien in het jaar 2040. 

EL SUSTO

Film die zich afspeelt in Mexico en illustreert hoe de mens in de geglobaliseerde wereld wordt beïnvloed door de voedselindustrie, met verwoestende gevolgen voor de gezondheid. 

MEET THE MILLENNIALS – THE NEW HUMAN

Film over veroudering en technologie in Oost-Azië. Hoe vervangen robots menselijk contact? De film moedigt aan na te denken over wat ‘gezond ouder worden’ precies inhoudt. Heeft het te maken met genen? Of kunnen we met een beetje technologische hulp het eeuwige leven bereiken? 

RESISTENCE FIGHTERS

Een wetenschappelijke thriller over een groeiend (wereldwijd) probleem. De Verenigde Nations benoemd antibiotica resistentie als een van de ernstigste hedendaagse bedreigingen voor onze gezondheid. De film geeft een kijk in hoe we langzaam de greep op levensreddende antibiotica (dreigen) te verliezen. 

LA MALADIE DU DEMON (THE DEMON DISEASE)

Film over hoe in traditionele West Afrikaanse samenlevingen wordt omgegaan met mensen die kampen met geestelijke gezondheid en epilepsie. Voor velen van hen is er geen plek in de samenlevingen en leven een zwervend bestaan, wonen in ‘buitengebieden’, of worden vastgeketend. Pastoor Tankpari Guitanga is een van de mensen die zich voor deze groepen inzet en ten strijde trekt. 

NEIGHBORS

Een prachtig portret over onze buren, mensen in de samenleving die kampen met een geestelijke stoornis die na jarenlang in een instituut te hebben gewoond nu in de ‘gewone’ maatschappij proberen hun nieuwe leven op te pakken. 

WELCOME TO SODOM

Een schrijnend beeld van wat er gebeurt met onze ‘technodump’. Elk jaar worden 250.000 ton van uitgerangeerde computers, smartphones, airconditioners en ander electronisch afval illegal verscheept naar Ghana. De lokale bewoners noemen het hun Sodom. 

logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19