Lessen uit het verleden

De werkgroep Geschiedenis van de NVTG heeft zich ingezet om lessen uit het verleden te behouden voor de toekomst. In een digitale wereld kon een digitaal archief van de geschriften uit Nederlands-Indië niet achterblijven. Benieuwd naar de rol van de 'Bataksche vroedvrouw in den ouden tijd'?

Lessen uit het verleden

TGM

Met steun van de Stichting TM&IH Tijdschrift Tropical and Geographical Medicine (TGM)

TGM is de post-koloniale opvolger van het Geneeskundig Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië; vanaf 1992 werden de Acta Leidensia geïncorporeerd in TGM; in 1993 fuseerde TGM met vier andere Europese tijdschriften tot Tropical Medicine & International Health (TMIH), officieel wetenschappelijk tijdschrift van ECTMIH, dat integraal op het internet gehost wordt door de uitgever (Wiley-Blackwell).

TGM en de voorgangers ervan (Documenta de medicina geographica et tropica, 1952-1957, en Documenta neerlandica et indonesica de morbis tropicis, 1949-1951) zijn, evenals Acta Leidensia (1926-1992), door de KIT-bibliotheek gescand, met financiering door de Stichting TMIH.

Duik in de archieven van TGM en GTNI.

Om naar het archief te gaan klik hier: archief van TGM 

Geneeskundig Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië (GTNI) 

Het GNTI werd in de periode van 1852 tot 1942 uitgegeven door de Vereeniging ter bevordering van geneeskundige wetenschappen in Nederlandsch-Indië. Op 24 februari 1942 werd de 82e jaargang abrupt afgebroken bij de 8e aflevering door de Japanse inval in Nederlands-Indië.

Het scannen van de 90.000 pagina’s van het GTNI werd uitgevoerd door de Koninklijke Bibliotheek, met financiering door Metamorfoze, een conserveringsprogramma voor het behoud van het Nederlandse papieren erfgoed.

Vervolgens werd het GTNI ontsloten op jaargang en aflevering en doorzoekbaar op titelwoorden,  auteur en andere metadata, via een web-based zoekgenerator, ontworpen door Niels Molenaar;  hiervoor heeft de werkgroep geschiedenis van de NVTG externe financiering verworven. 

Om naar het archief te gaan klik hier: archief van GTNI

Het toegankelijk maken van de archieven is financieel ondersteund door de Stichting TM&IH.

logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19