AIGT voorgoed - nieuwe NVTG-werkgroep

Geplaatst op 14-12-2023  -  Categorie: Algemeen

Deze werkgroep is opgericht op de jaarlijkse NVTG symposium dag, door een aantal jonge klaren, AIGT’ers in Nederland, met het enthousiasme om AIGT te blijven. En met name om als AIGT te werken in Nederland, zonder dat daar nog een ander specialisme of opleiding bij hoeft te komen. Want we zijn ten slotte al erkend profielarts!

Doel: Het belangrijkste doel van de werkgroep is om de positie van de AIGT in Nederland te verhelderen en verstevigen. We zijn de brainstorm aangegaan van het wat en hoe.

We zullen allereerst richten op het maken en aanpassen van functieomschrijvingen passend bij de AIGT in verschillende werkgebieden. Onder andere voor de AIGT in het ziekenhuis op afdeling gynaecologie, kindergeneeskunde of chirurgie; de AIGT in de eerste lijn in huisartsenpraktijken of de AIGT bij de GGD, en voor de AIGT in beleidsvoering bij organisaties met raakvlakken in Global Health. Voor patiëntveiligheid en duidelijkheid naar de buitenwereld willen we hierbij onder meer aandacht geven aan onze competenties en verantwoordelijkheden. 

Behoudens deze posities zijn we van mening dat de AIGT in Nederland een belangrijke rol kan spelen buiten de gebaande paden, bijvoorbeeld in “1,5e lijns zorg” of zelfs “0,5e lijns zorg”, en dingen net een beetje anders zal zien of aanpakken dan andere Nederlandse artsen. Bijvoorbeeld als het gaat om het leveren van zorg voor vluchtelingen, daklozen en andere kwetsbare groepen, maar ook op beleidsniveau omtrent deze zaken.

We streven ernaar dat het op steeds meer plekken mogelijk zal zijn ‘Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde’ op het contract te hebben staan en dat er een duidelijker takenpakket ontstaat dat bij de AIGT past. En niet onbelangrijk, een hierbij passend salaris zou bespreekbaar moeten zijn. Het ophelderen en verstevigen van dit soort verschillende functies voor de AIGT in Nederland, is van belang bij erkenning en accreditatie. De herregistratie zou voor AIGT’ers die in Nederland hun werk doen haalbaar moeten zijn.

We denken dat dit relevant en belangrijk is, niet alleen voor ons eigen werkplezier, maar tevens als een logische vervolgstap in de toekomst van de AIGT. Na de erkenning van onze opleiding, de verkregen financiering, het oprichten van het KCGH, is het nu ook tijd om de relevantie van de werkende AIGT in Nederland verder uit te werken en te laten zien! 

Mocht je dit lezen en enthousiast worden ben je van harte welkom je aan te sluiten, zo kunnen we een steeds breder draagvlak creëren voor de AIGT in Nederland.


logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19