Finalisten Albert Schweitzer Prijs 2023 bekend!

Geplaatst op 24-10-2023  -  Categorie: Algemeen

Prof. Dr. Marion Koopman, voorzitter van de vakjury van de Albert Schweitzer Prijs 2023, heeft de 3 finalisten bekend gemaakt.
Eén daarvan mag zich straks ‘Gezondheidspionier van het Jaar 2023’ noemen.
Aan de Albert Schweitzer Prijs is ook een geldbedrag van € 7.500,- verbonden, voor de uitvoering van het winnende project.
Op 1 november pitchen de finalisten hun project tijdens de finale in het AFAS hoofdkantoor in Leusden.
De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt.  

Vakjury lovend over inzendingen
Prof. Dr. M.P.G. Marion Koopmans, voorzitter van de jury (Professor en viroloog Erasmus MC): ‘We hebben de kwaliteit van de voorstellen, het innovatieve karakter en de potentie voor succesvolle inbedding in de lokale community van alle inzendingen beoordeeld. Het zijn alle 8 zeer mooie projecten, met een concrete oplossing voor een gezondheidsprobleem in Sub-Sahara Afrika. We zijn uiteindelijk tot 3 kandidaten voor de titel ‘Gezondheidspionier van het jaar 2023' gekomen, in de voetsporen van Albert Schweitzer. Zij kunnen met recht trots zijn op hun nominatie. Stuk voor stuk zijn het geweldige projecten die impact kunnen maken in Afrika. We zijn benieuwd naar hun presentaties op 1 november, ze zijn aan elkaar gewaagd.‘

 

De 3 finalisten

De vakjury selecteerde de 3 beste voorstellen en pioniers:

 • Samen Sterk: Familieparticipatie in Ghanese Ziekenhuiszorg
  Project van Jim Determeijer (PhD-student, Amsterdam, Global Health, Amsterdam UMC).

  In co-creatie familieparticipatie interventies ontwikkelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en zorgpersoneel tekorten aan te pakken.
  >
  Lees meer over dit project

   

 • Mothers On the Move: gezonde zwangerschap en bevalling in Kenia Project van Jolene Damoiseaux (Klinisch verloskundige)

  Mothers On de Move (MOM) organiseert vervoer naar het ziekenhuis ten tijde van de bevalling. Hierdoor kunnen zwangere Keniaanse vrouwen in een veilige omgeving en met deskundige hulp bevallen. Door de inzet van MOM is moeder- en kindsterfte afgenomen. MOM zet nu de volgende stap door prenatale zorg uit te breiden en naar de vrouwen toe te brengen.

  > Lees meer over dit project

   

 • Een veilige bevalling met een gebruiksvriendelijke herbruikbare vacuümpomp Project van Dieuwertje Drexhage (Biomechanisch Ontwerp, Werktuigbouwkunde, TU Delft)

  Het doorontwikkelen van een gebruiksvriendelijke en herbruikbare vacuumpomp, waarmee vacuumextractie toegankekijk gemaakt wordt in Kenia en het risico op doodgeboorte vermindert.

  > Lees meer over dit project

 

Stemcampagne
Alle
8 projecten maken ook nog steeds kans op de Publieksprijs van €2.500. Je kunt tot 1 november nog stemmen op jouw favoriete project!

Prijsuitreiking op 1 november
Wil je bij de prijsuitreiking aanwezig zijn? Dat kan! Het evenement begint om 17.30 en duurt tot circa 21.30. Deelname (inclusief buffet) is gratis. Inschrijven kan
via dit formulier. We kijken uit naar je komst.


logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19