GGZ en Psychosociale Steun (MHPSS) in crisissituaties

Geplaatst op 23-10-2019  -  Categorie: Algemeen

Afspraken over GGZ en Psychosociale Steun (MHPSS) als standaard onderdeel van noodhulp in crisissituaties

24 landen en 10 internationale hulporganisaties hebben op 7 en 8 oktober in Amsterdam afspraken gemaakt over de minimale eisen voor noodhulp. Daarin moet MHPSS standaard een onderdeel worden. De afspraken zijn dinsdag vastgelegd in een verklaring en deze moeten de leidraad worden voor nieuwe hulpoperaties.

Een verscheidenheid aan global health professionals namen deel aan de Internationale Conferentie over GGZ en Psychosociale Steun (MHPSS) in crisissituaties, een initiatief van minister Kaag. Tijdens de conferentie sprak de minister met experts, wetenschappers, beleidsmakers en ministers van over de hele wereld. Verschillende ervaringsdeskundigen vertelden over de psychologische effecten van conflicten, geweld of natuurrampen in hun dagelijks leven. 
Samen met Unicef begint de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een aantal landen een project waarbij MHPSS een volledig onderdeel is van het noodpakket in crisissituaties. Tijdens de conferentie heeft Nederland afspraken gemaakt met de WHO om een standaardpakket van methodieken voor psychiatrische en psychosociale interventies ter beschikking te stellen. In Nederland is men ook bezig met het opzetten van een pool van experts die snel naar crisisgebieden kunnen afreizen. Zij kunnen daar de psychosociale hulp coördineren en de lokale hulpverleners ondersteunen.

Lees hier de verklaring.


logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19