In memoriam Peter J. de Vries

Geplaatst op 30-10-2023  -  Categorie: Algemeen

Met pijn in ons hart hebben wij begin september afscheid moeten nemen van onze oud-collega Peter J. de Vries, internist-infectioloog, op de leeftijd van bijna 63 jaar. Peter trad begin negentiger jaren in dienst bij de eenheid Tropische Geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) voor het project Malariabestrijding in Vietnam. Dit werd gevolgd door een reguliere aanstelling in het AMC bij de eenheid Tropische Geneeskunde binnen de afdeling Infectieziekten van de Inwendige Geneeskunde.
Peter was een uitstekend internist, een echte dokter, geliefd bij de patiënten. Hij was een teamspeler, creatief, inventief, stimulerend en doelgericht. Hij kon uitstekend overweg met de Vietnamese collegae, met studenten, promovendi en ook met de autoriteiten.
Hij stimuleerde de wetenschappelijke benadering, begeleidde wetenschappelijk verslagen, voordrachten, publicaties en proefschriften.
Uit de Vietnamese contacten ontstonden langdurige vriendschappen. Hij nam deel aan projecten in Rwanda, (malaria en HIV-infectie).
In Kameroen ontwikkelde hij met Professor Wilfred Mbacham activiteiten ten behoeve van een nieuw opleidingsinstituut waarin al zijn gedachtegoed samenkwam (www.pjdevries.nl/over-finistech).
Peter was een drijvende kracht in het Tropencentrum AMC, actief in het onderwijs, in de patiëntenzorg en de wetenschap. Vanwege zijn belangstelling voor en kennis van de farmacologie, met name farmacokinetiek en -dynamiek, stimuleerde hij onderzoek op dit gebied van middelen tegen malaria en leishmaniasis. In samenwerking met de firma Ace-Pharmaceuticals B.V., producent van weesgeneesmiddelen, zorgde hij voor de beschikbaarheid van antimalariamiddelen in Nederland, onder andere ook de Artemisinine preparaten. Enige tijd was hij voorzitter van de Commissie Wetenschap van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg en stimuleerde onderzoeksprojecten van aanstaande tropenartsen (nu: AIGT, arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde), en gaf les in ‘’hoe onderzoek te doen in de LMIC’’. De laatste jaren was hij werkzaam in het Tergooi MC.


Wij gedenken hem in grote dankbaarheid. We delen in het grote verdriet van zijn vrouw Patricia, hun kinderen en kleinkinderen.


Piet Kager, José Wetsteyn, Pieter van Thiel


logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19