Spanning op migrantenschip loopt op - Nederlandse arts roept op tot actie

Geplaatst op 04-01-2019  -  Categorie: Algemeen

Inmiddels heeft de burgemeester van Napels het reddingschip Sea Watch 3 met aan bod 32 migranten uitgenodigd om aan te meren in de Italiaanse havenstad. Het is nog niet duidelijk of dit snel gaat gebeuren. Het schip pikte de migranten rond Kerst op voor de Libische kust, en probeerde sindsdien tevergeefs aan te meren in een Europese haven.

In het NRC van 3 januari roept de Nederlandse arts Ayla Emmink - aan boord van de Sea Watch 3 - op tot actie. "Veel van deze mensen zijn getraumatiseerd door hun verblijf in Libië en de barre tocht daarheen. Een deel bestaat uit minderjarigen, tieners die toch al wat labieler zijn. In combinatie met het trauma, de beperkte ruimte en het uitblijven van een oplossing leidt dit tot spanningen. Nu nog vooral onderling, maar ik ben bang dat ze het vertrouwen in ons ook verliezen als we niet snel ergens mogen aanmeren”, zegt Emmink.

De aandacht die Emmink vraagt voor de problematiek van 'people on the move' - met name de medische situatie van de migranten - ligt in het verlengde van het gezamenlijke standpunt dat is opgesteld gedurende het 2016 NVTG symposium 'Health of people on the move: Access to health for refugees en route and in the Netherlands'.

Het statement geeft het standpunt aan van de NVTG, de samenwerkende partijen, en de congresdeelnemers met betrekking tot medische zorg voor migranten. De partijen onderstrepen het universele recht op gezondheid en waardigheid en bepleiten continuïteit van zorg voor vluchtelingen vanaf het land van vertrek, onderweg tot en met vestiging in het land van bestemming. 


logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19