Werkgroep Tropische Geneeskunde

Geplaatst op 12-03-2024  -  Categorie: Algemeen

De werkgroep functioneert binnen de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) met als doel de tropische geneeskunde in de meest brede zin te bevorderen. Dit gebeurt door inzet als klinisch specialist, door onderwijs aan medische studenten en artsen in opleiding tot medisch specialist, en door het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek, zowel in Nederland als in “low resource settings” (LRS). De werkgroep figureert o.a. binnen de Vereniging voor Infectieziekten, en heeft een afgevaardigde in het Concilium voor Internationale Gezondheidszorg en Tropische Geneeskunde (CIGT) van de NVTG en draagt als zodanig actief bij aan de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT).

Tropische Geneeskunde is meer van belang dan ooit; in de afgelopen 25 jaar is het focus verschoven van exotische infecties zoals (naast natuurlijk malaria), slaapziekte en leishmaniasis, naar het hele spectrum van aandoeningen op het gebied van interne geneeskunde (en natuurlijk ook kindergeneeskunde) waar een arts in een LRS mee te maken krijgt. We hebben te maken gehad met vele infecties die of nieuw waren, of weer opdoken zoals HIV/AIDS, ebola, dengue, covid-19, en vele andere. Antimicrobiële resistentie is een toenemend probleem. Daarnaast hebben de non-communicable diseases (NCDs) nu eindelijk erkenning gekregen en iedere arts in een LRS krijgt te maken met hartfalen, diabetes mellitus, hypertensie, asthma en oncologie, om er maar een paar te noemen. Al deze aandoeningen vallen onder Tropische Geneeskunde (of wellicht beter: Interne Geneeskunde in de Tropen) en vereisen een specifiek aanpak die in elke LRS weer anders is en dit is de kerntaak voor de werkgroep.

Het bestuur van de WG heeft zich voorgenomen een inventarisatie te verrichten onder de leden en belangstellenden binnen de NVTG (maar ook daarbuiten) van geïnteresseerden die zich verbonden voelen met de doelstellingen van de werkgroep en die (op volstrekt vrijwillige basis) mee willen denken of op de achtergrond betrokken willen blijven over wat de WG zou kunnen betekenen in de komende jaren. Hierbij denken wij voornamelijk aan internisten, infectiologen, cardiologen, neurologen, longartsen, nefrologen, dermatologen en intensivisten, al dan niet in opleiding, actief of post-actief als specialist of specialisten in ruste. Ook andere werkers in de internationale gezondheidszorg zoals AIGT-ers (in opleiding, actief of na terugkeer), verpleegkundigen, public health deskundigen, basale wetenschappers (parasitologen, microbiologen, etc), laboratorium staf, etc. zijn van harte welkom.

Indien u interesse heeft, wilt u dan een email sturen naar onderstaand e-mail adres met naam, functie en affiliatie? Als u al ideeën hebt voor de toekomst, dan graag vermelden!

Wij nemen ons voor daarna een virtuele vergadering te organiseren ter introductie en om voorstellen te bespreken over hoe de werkgroep zich het best kan profileren in de toekomst.

Met vriendelijke groet,

 

Ed Zijlstra, secretaris

E-mail: artsljiz.e.e.[antispam].@roctm.com

 

Mede namens: Pieter van Thiel, voorzitter


logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19